Tα 5 καλύτερα ERP για εταιρείες

Tα 5 καλύτερα ERP για εταιρείες

Ψάχνεις τι ERP να χρησιμοποιήσεις για την εταιρεία σου, το eshop σου ή το κατάστημα λιανικής που έχεις ξεκινήσει; Διάβασε τον παρακάτω οδηγό που ετοιμάσαμε στο Shiplemon (την μεγαλύτερη πλατφόρμα για αποστολές δεμάτων και σύγκριση τιμών) για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις ERP. Παρακάτω δίνουμε παραδείγματα για ERP για μικρές εταιρείες καθώς και για ERP για μεγάλες εταιρείες με μεγαλύτερους τζίρους και ανάγκες για καρτέλες πελατών, ανοιχτά υπόλοιπα και πολλά άλλα!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Πολλοί μας ρωτάτε:

  • Τι είναι το Sap και γιατί το χρειάζεται μία επιχείρηση
  • Πότε χρειάζομαι ενα ERP;
  • Αξίζει το κόστος για εγκατάσταση ERP για ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα ή μια νέα εταρεία;
  • Ποια είναι τα πιο γνωστά ERP που υπάρχουν στην Ελλάδα και ποιό είναι το κόστος για κάθε ένα απο αυτά;
  • Ποιό ERP για μικρές επιχειρήσεις είναι το καλύτερο;
  • Υπάρχουν ERP για μικρές εταιρείες ή είναι κάτι που συνήθως δεν χρειάζεται;

Τι είναι ένα ERP και πότε χρησιμοποιείται;

Με πολύ απλά λόγια το ERP (το οποίο προέρχεται απο τον όρο Enterprise Resource Planning δηλαδή σχεδιασμός πόρωv για εταιρείες) είναι μια σουίτα απο εργαλεία για επιχειρήσεις και βοηθάει μια εταιρεία να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και τον τρόπο με τον οποίο εσωτερικές διαδικασίες καταγράφονται και εκτελούνται.

Η επιλογή λοιπόν ενός τέτοιου προγράμματος εξαρτάται απο πολλές ερωτήσεις που θα δούμε παρακάτω (καθώς και απο το μέγεθος μιας εταιρείας καθώς άλλες ανάγκες έχει μια μικρή εταιρεία και άλλες μια μεγάλη)! Το βασικό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι οτι κάθε λύση (απο τις δεκάδες εταιρείες που αναπτύσουν ERP) έχει διαφορές και συνήθως απευθείνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία πελάτων.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα 5 καλύτερα συστήματα ERP για μικρές αλλα και μεγάλες εταιρείες για να βοηθήσουμε μικρές και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να ξεκινήσουν να οργανώνουν εσωτερικά τις λειτουργίες τους.

Αφού επιλέξεις ERP φυσικά θα πρέπει κάπως να διαχειριστείς και τις αποστολές σου και τις συνεργασίες σου με τις εταιρείες κούριερ! Και ναι, έχουμε λύση και για αυτο!

Πως μπορώ να συνδέσω την εταιρεία κούριερ με το ERP μου;

Ένας απο τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργείς αυτόματα τα voucher και τις ετικέτες αποστολής σου καθώς και να συγκρίνεις τιμές για όλες τις Ελληνικές (και οχι μόνο) κούριερ μπορείς να δείς το Shiplemon το οποίο σε βοηθάει να οργανώσεις τις αποστολές σου!

1) SAP ERP: Η λύση για μεγάλες εταιρείες που ξέρουν τι ψάχνουν απο ένα ERP

Η SAP είναι μια απο τις πιο παλιές λύσεις της αγοράς με πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις. Με πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες και χιλιάδες εταιρείες στο cloud και έχουν περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας σε εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρειών στην Ευρώπη και την Αμερική.

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το αποτύπωμμα του SAP αρκεί να δούμε κάποιους απο τους μεγαλύτερους παίχτες στην αγορά όπως τη Microsoft, το Alibaba, την Amazon και τη Google.

Έχει φοβερά μεγάλη δυνατότητα τροποποίησης για μεγάλο εύρος υπηρεσιών που αγγίζουν πολλές διαδικασίες.

Υποστηρίζεται ένα μεγάλο εύρος απο εφαρμογές σε συγκεκριμένους κλάδους όπως χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενέργεια, τράπεζες, λιανική και χονδρική και καταναλωτικά αγαθά καθώς και εταιρείες λογισμικού, υπολογιστών και εμπορίου (φυσικού και λιανικού).

2) Oracle ERP: Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του SAP

Ισως μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του SAP ο οποίος επίσης βρίσκεται σε ένα μεγάλο εύρος εταιρειών και βιομηχανιών.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την συγκεκριμένη εταιρεία. Αποτελεί (μαζι με την SAP) μια απο τις μεγαλύτερες εταιρειες στον χώρο και απευθείνεται κυρίως σε μεγαλύτερες εταιρείες με δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα οι οποίες χρειάζονται σύνθετες υπολοιήσεις και λύσεις.

3) Softone: το Ελληνικό ERP με τις περισσότερες εγκαταστάσεις

Και αφού φύγαμε από τους παγκόσμιους ηγέτες πάμε να δούμε μια λύση που επιλέγουν (σύμφωνα με την σελίδα του Softone) πάνω απο 22.000 εταιρείες στην Ελλάδα!

Μεταξύ αυτών είναι και ηλεκτρονικά καταστήματα!

4) Entersoft: Τo ERP για τις εταιρείες μεσαίου και μικρού μεγέθους

Μια εταιρεία η οποία δημουργήθηκε το 2002 ως Entersoft A.E.

Ένας απο τους μεγαλύτερους πελάτης της Entersoft είναι η (μάλλον γνωστή σε όλους) Apivita καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Endless και η Leaseplan

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα απο τη χρήση ενος ERP;

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια απο τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και οφέλη απο την χρήση ERP απο μία εταιρεία!

Ενα ERP βοηθάει λοιπόν μια εταιρεία να:

  • Αυξήσει τα έσοδά της (μέσω αυτοματισμών)
  • Βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της, ενοποιώντας διάφορες εργασίες και εσωτερικές εργασίες για τον συντονισμό διαφόρων εσωτερικών τμημάτων μιας εταιρείας
  • Αυξήσει την παραγωγικότητα των ανθρώπων της, αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες της
  • Μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα (βρίσκοντας προβλήματα στις διαδικασίες και δημιουργώντας τρόπους για να λυθούν μέσω αυτοματισμών)
  • Μετακινήσει και να αντιγράψει πληροφορίες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων

Είναι το ERP για μικρές εταιρείες αναγκαίο;

Είναι μια από τις ερωτήσεις που μας κάνουν αρκετοί ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών αλλά και φυσικών καταστημάτων οι οποίοι σκέφτονται να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφασίσουν αν ένα ERP είναι απαραίτητο ή αν θα φέρει τελικά παραπάνω πολυπλοκότητα, και φυσικά επιπλέον έξοδα.

Όπως όλα τα πράγματα σε μια επιχείρηση έτσι και το ERP είναι μια επένδυση που θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου και δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα από την πρώτη μέρα (και είναι λογικό οι μικρές επιχειρήσεις να αναρωτιούνται αν τελικά η επένδυση αυτή αξίζει τον κόπο).

Έτσι αν για παράδειγμα ξεκινάτε με τη χρήση του SAP, τότε θα χρειαστεί χρόνος για να μάθετε τις λειτουργίες του (καθώς το sap για αρχαριους απαιτεί κάποια γνώση και εμπειρία η οποία φυσικά έρχεται με τον καιρό) και να σας βοηθήσει στις καθημερινές λειτουργίες σας.

Είναι σίγουρο οτι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιχειρησής σας ακόμα και αν είναι μικρή θα δώσει περισσότερη διαφάνεια και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερα για τις διαδικασίες σας.

Διασύνδεση eshop με ERP

Η διασύνδεση ενος eshop με ένα εμπορικό πρόγραμμα ERP είναι ένα απο τα σημαντικότερα κομμάτια για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Είναι επίσης πολύ σημαντικο να αποφασίσετε που θα είναι το "source of truth" δηλαδή ποιό θα είναι το σημείο στο οποίο θα μαζέυεται όλη την πληροφορία τόσο για το stock και το απόθεμα που υπάρχει στην αποθήκη όσο και για τους πελάτες, τις πληροφορίες και τις παραγγελίες τους και τον τζίρο που κάνουν.

Τι προσφέρει η διασύνδεση του eshop με ένα ERP;

Η διασύνδεση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με ένα ERP προσφέρει τα παρακάτω οφέλη:

  1. Αυτόματη μεταφορά των στοιχείων της παραγγελίας απο το eshop στην εμπορική εφαρμογή για αρχειοθέτηση πελατών
  2. Ενημέρωση της διαθεσιμότητας των προϊόντων πίσω στο eshop ώστε οι πελάτες να μπορούν να ενημερωθούν για το stock και για το ποιά αντικείμενα δεν είναι διαθέσιμα
  3. Ενημέρωση των στοιχείων για τα προϊόντα, φωτογραφίες και περιγραφές από και πρός το eshop
  4. Μηχανογράφηση
  5. Δημιουργία voucher για τις εταιρείες κούριερ αυτόματα (Επικοινωνήστε με το Shiplemon για να σας προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ διασύνδεση όλων των κούριερ με το ERP σας)
  6. Συγχρονισμός κατηγοριών, υποκατηγοριών, κωδικών είδους, όνομα κατασκευαστή και χαρακτηριστικά προϊόντος όπως Μήκος / Πλάτος / Ύψος / Βάρος (στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν και στον αυτόματο υπολογισμό του κόστους αποστολής μέσω του Shiplemon