Πως μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου κούριερ; (Αναλυτικός οδηγός - 2023)

Πως μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου κούριερ; (Αναλυτικός οδηγός - 2023)

Πόσο εύκολο είναι τελικά να ξεκινήσει κάποιος την δική του εταιρεία κούριερ; Ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των εταιρειών κούριερ και το "παγωμα" των αποστολών, η ανάγκη για νέες λύσεις είναι πολύ μεγάλη στην Ελληνική αγορά και αναμένοντα πολλές αλλαγές τη νέα χρονιά στον κόσμο των μεταφορών

Ειναι όμως εύκολο να ξεκινήσει κάποιος τη δική του εταιρεία κούριερ; Ποίο είναι το αρχικό κόστος και τι θα χρειαστεί κάποιος για να ξεκινήσει μια μικρή εταιρεία κούριερ που θα έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει μέσα στα επόμενα χρόνια με τη χρήση τεχνολογίας;

Στον αναλυτικό οδηγό που ετοιμάσαμε μαζέψαμε όλα τα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να ξέρεις για να ξεκινήσεις τη δική σου εταιρεία μεταφορών. Το weship συνεργάζεται με ενα μεγάλο εύρος εταιρειών κούριερ (αναλυτικά η λίστα εδώ) για να εξυπηρετήσει ιδιώτες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop) κάνοντας τις αποστολές δεμάτων εύκολες, γρήγορες αλλα και οικονομικές

Έτσι βοηθάμε εταιρείες κούριερ να δημιουργήσουν ένα επιπλέον εισόδημα απο την πλατφόρμα μας, και αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και για εσένα! Ας ξεκινήσουμε λοιπον να δούμε τις διαθέσιμες επιλογές!

Στο παρακάτω άρθο θα καλύψουμε:

Αξίζει η επιλογή του franchise;

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ας ξεκινήσουμε απο τον ορισμό:

Το franchising είναι ουσιασικά μια «συνεργασία» μεταξύ ενός ανεξάρτητου προσώπου (ο franchisee) και μιας επιχείρησης (ο franchisor), η οποία επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές τις και συνήθως να αναπτυχθεί σε επιπλέον περιοχές .

Η συνεργασία μεταξύ του ανεξάρτητου προσώπου/επιχειρηματία και της επιχείρησης (franchisor) διέπεται από μια σύμβαση η οποία ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον  franchisee να λειτουργεί  την επιχείρησή του με τη χρήση της εμπορικής επωνυμίας/σήματος του franchisor, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχήμα ή «σχέδιο».

Πως όμως η "μαμα" εταιρεία (ο franchisor) διατηρεί την ποιότητα;

Για να σιγουρευτεί λοιπόν ο franchisor οτι η ποιότητα των υπηρεσιών και τα προϊόντα θα διατηρούν μια σταθερή ποιότητα και θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο μοτίβο που έχει θέσει, υπάρχει έλεγχος σε ενα μεγάλο εύρος απο τις λειτουργίες της επιχείρησης που έχουν να κάνουν με την εικόνα/brand της εταρείας (απο τη συσκευασία, μέχρι την εικόνα των προϊόντων, το κόστος κλπ) , τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παρέχονται και πώς η διοίκηση της εταιρείας κανει operate (ποιες αποφάσεις παίρνονται, με ποια διαδικασία κλπ). Η μέθοδος αυτή συνεργασίας είναι συνήθως γνωστή ως business format franchising.

Ποιές είναι η επιλογές franchise στον κλάδο των ταχυμεταφορών;

Παρακάτω παρέχουμε τα σχετικά λινκ για να δείτε τις επιλογές για franchise κούριερ στην Ελλάδα:

  1. ΕΛΤΑ κούριερ
  2. ACS κούριερ
  3. Speedex κούριερ

Εαν λοιπόν σκέφτεσαι πως μπορείς να ξεκινήσεις την δική σου κούριερ σίγουρα αξίζει τον κόπο να κάνεις μια έρευνα στα σαιτ των εταιρειών.

Ποίο είναι το ελάχιστο κεφάλαιο στην περίπτωση του franchise;

To ελάχιστο κεφάλαιο στην περίπτωση της ACS είναι €60.000 και μπορεί να αυξηθεί με βάση διάφορες επιπρόσθετες υπηρεσίες.

Απο την άλλη πλευρά το ύψος των κεφαλαίων που είναι απαραίτητο για την δημιουργία ενός καταστήματος SPEEDEX  εκτιμάται γύρω στα 80.000 € απο τα οποία τα 70.000 € αφορούν έξοδα Διαμόρφωσης του καταστήματος, σχετικό εξοπλισμός, οχήματα για την αποστολή δεμάτων και ένα αρχικό Κεφάλαιο κίνησης, ενώ υπάρχει και ενα αρχικο κεφάλαιο 10.000 € που ορίζεται ως κόστος εισόδου.

Ποίες άλλες προϋποθέσεις υπάρχουν;

Συνήθως οι εταιρείες κούριερ επιθυμούν συνεργάτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Τι σημαίνει αυτό;

Το άτομο (ιδιώτης/επιχειρηματίας) ο οποίος θα αναλάβει να τρέξει για να μεγαλώσει η επιχείρηση που γίνεται franchise, ιδανικά θα πρέπει να έχει καλές επικοινωνιακές ικανότητες και τη δυνατότητα (μέσα απο το δικτυο του, τις γνωριμίες του ή της εμπειρίας του) να αναπτύξει το πελατολόγιου της επιχείρησης. Ιδανικά θα πρέπει να συμμετέχει στην εποπτεία της λειτουργίας του καταστήματος προκειμένου να μπορεί να επιλύσει πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν κατα το operation της επιχείρησης.

Τέλος μια προϋπηρεσία / εμπειρία σε μεταφορές καθώς και γνώση της αγοράς των εμπορικών μεταφορών είναι ένα πολύ σημαντικό κριτηριο αν και δεν είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει κάποιος.

Ποιά είναι τελικά τα πλεονεκτήματα του franchise;

  • Ενεργό πελατολόγιο περιοχής (εισόδημα απο την πρώτη μέρα)
  • Brand name (logos, όνομα, brand recognition)
  • Εξελιγμένη Τεχνογνωσία (το Know - how για το συγκερικένο business model)
  • Ενιαία Εταιρική Εικόνα Καταστήματος  
  • Πλήρη υποστήριξη πριν από την έναρξη: επιλογή ενδεδειγμένου σημείου καταστήματος, νομική και λογιστική καθοδήγηση, ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη λειτουργία του καταστήματος
  • Υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας από τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας (πωλήσεις, εξυπηρέτηση πελατών, μηχανογράφηση, διακίνηση αποστολών κλπ)

Μπορώ να ξεκινήσω χωρίς franchise;

Η σύντομη απάντηση είναι: Ναι.

Θα πρέπει όμως να αφιερώσεις αρκετό χρόνο προκειμένου να στήσεις απο την αρχή τόσο το business plan και τα unit economics (το πόσο δηλαδή κοστίζει μια αποστολή, τι κέρδος έχεις, πόσους υπαλλήλους χρειάζεσαι κλπ) όσο και την τεχνολογία που θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Είναι εφικτό; Σιγουρα! Πλέον υπάρχουν λύσεις στην αγορά και άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις τη δική σου κούριερ;

Επικοινώνησε μαζί μας στο chat