Ταχυμεταφορές (2023)

Ταχυμεταφορές (2023)

Όλοι ψάχνουμε τις διαθέσιμες ταχυμεταφορές, και τους ταχυμεταφορείς (ιδιώτες ή εταιρείες) που μπορούν να αναλάβουν μεταφορές δεμάτων στην Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό.

Στο παρακάτω άρθο θα βρείς όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για τις ταχυμεταφορές στην Ελλάδα, τις εταιρείες που αναλαμβάνουν μεταφορές δεμάτων και προιόντων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και τους περιορισμούς που υπάρχουν για τις μεταφορές σε διαστάσεις και βάρος ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα.



Ξεκινώντας απο τα βασικά. Τί σημαίνει ο όρος Ταχυμεταφορές;

Οι ταχυμεταφορές ξεκίνησαν απο την αρχαιότητα. Πως; Στην αρχαιότητα λοιπόν, υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων, και τα μηνύματα μεταφέρονταν απο μια πόλη ή ενα χωρίο σε ένα άλλο με δρομείς η οποίοι είχαν εξασκηθεί στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων προκειμένου να μεταφέρουν ενα σημαντικό μήνυμα. Επιπλέον πολλές φορές η ταχυμεταφορά γινόταν  με εκπαιδευμένα περιστέρια και γεράκια. Όταν ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα άλογα για διάφορες υπηρεσίες, τότε τα άλογα έγιναν και το πρώτο μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούσαν οι ταχυδρόμοι προκειμένου να εκτελέσουν τις ταχυμεταφορές τους (οπου εκείνη την εποχή αφορούσαν κυρίως αποστολές τροφίμων αλλά και μεταφορά μηνυμάτων και πληροφοριών)

Ποιες είναι η εταιρείες που αναλαμβάνουν Ταχυμεταφορές Σήμερα;

Στις μέρες μας οι ταχυμεταφορές έχουν φυσικά αλλάξει. Πλέον αντί για άλογα χρησιμοποιούνται ποδήλατα, μηχανάκια, και αυτοκίνητα ενω για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων χρησιμοποιούνται καράβια και αεροπλάνα. Η οργάνωση των ταχυμεταφορών έχει στηθεί γύρω απο τα λεγόμενα κέντρα διαλογής σημεία δηλαδή οπου καθημερινά χιλιάδες δέματα αποθηκεύονται και διακινούνται, τόσο χειρωνακτικά όσο και με αυτόματα συστήματα τα οποία αναγνωρίζουν, σκανάρουν και παίρνουν αποφάσεις για την αποθήκευση και αποστολή των δεμάτων. Βέβαια, όσο αυτοματοποιημένη και να είναι η παραπάνω διαδικασία, ο ανθρώπινος παράγοντας εμπλέκεται πάντα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος λάθους, καθυστερήσεων και προβλημάτων προς επίλυση απο τους εργαζόμενους των εταιρείων κούριερ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες εταιρείες που αναλαμβάνουν ταχυμεταφορές δεμάτων. Κάποιες είναι μικρές τοπικές κούριερ (συνήθως με μερικά μηχανάκια και αυτοκίνητα/βαν) που αναλαμβάνουν να εξυπηρετήσουν μια τοπικά αγορά. Επίσης μπορούν να είναι μικρές μεταφορικές εταιρείες (συχνά ονομάζονται πρακτορεία) που αναλαμβάνουν παραλαβές και αποστολές δεμάτων και συνεργάζονται με εταιρείες κούριερ για να αναλάβουν την τοπική εκπροσώπιση και την τοπική εξυπηρέτηση και τις ταχυμεταφορές συνήθως σε μη κεντρικές τοποθεσίες.

Στην περίπτωση των αστικών κέντρων, συνήθως οι εταιρείες κούριερ διαθέτουν σταθμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν τις ταχυμεταφορές (παραλαβές και αποστολές δεμάτων).

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω:

Το 2021 παρατηρούμε μεγάλες κινήσεις στο χώρο. Νεες εταιρείες κούριερ εισέρχονται λόγω της υπάρχουσας υποδομής (η οποία όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις) και δραστηριοποιούνται κυρίως σε τοπική εμβέλεια, ενω συνεργάζονται με μεγαλύτερες εταιρείες για να τις βοηθήσουν να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους. Ακόμα και τα Ταξί συμβάλουν στο κομμάτι της ταχυμεταφοράς εκτελώντας express μεταφορές για να βοηθήσουν τις κούριερ οι οποίες λόγω της πανδημίας αντιμετώπισαν αυξημένο φορτίο.



Προσφέρονται Ταχυμεταφορές για καταστήματα και eshop;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Πολλά καταστήματα και eshop έχουν ειδικές συμφωνίες με τις εταιρείες ταχυμεταφορών (η λίστα αναφέρθηκε παραπάνω και απαρτίζεται τόσο απο ελληνικές εταιρείες όσο και εταιρείες διεθνούς φήμης όπως η DHL και η UPS που εξυπηρετούν είτε απευθείας με τους δικούς τους σταθμούς είτε με ειδικές συμφωνίες (για παράδειγμα με την Γενική Ταχυδρομική και την Speedex)

Που εκτείνεται το δίκτυο ταχυμεταφορών των Ελληνικών εταιρειών;

Κάθε εταιρεία έχει το δικό της δίκτυο ταχυμεταφορών. Η ACS έχει περίπου 300 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Speedex ξεκίνησε το 2010 με 200 καταστήματα και τα τελευταία 10 χρόνια επεκτάθηκε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές ανοίγοντας το δίκτυο της τόσο στα αστικά κέντρα αλλα και στα νησιά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Τί ειναι το Συνοδευτικό Δελτίο Ταχυμεταφοράς (ΣΥΔΕΤΑ);

Όταν πραγματοποιείται μια ταχυμεταφορά, υπάρχουν κάποιοα σημαντικά σημεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεται. Ας ξεκινήσουμε λοιπον απο το γεγονός οτι ο αποστολέας όταν κάνει μια αποστολή εγγυάται ότι είναι κύριος ή νόμιμος κάτοχος των αντικειμένων/δεμάτων για αποστολή και διαχείριση αντικειμένων ή ο εκπρόσωπος του κυρίου ή του κατόχου των εν λόγω αντικειμένων και αποδέχεται ότι το συνοδευτικό έντυπο συμπληρώθηκε από τον ίδιο ή από την εταιρεία του για λογαριασμό του.

Τί είναι όμως το Συνοδευτικό Δελτίο Ταχυμεταφοράς ;

Είναι ουσιαστικά έγγραφο αποδεικτικό παραλαβής δεσμευτικό και μη διαπραγματεύσιμο στο οποίο Ο αποστολέας έχει την υποχρέωσει να περιγράψει με σαφήνεια και πληρότητα τι περιέχει το δέμα και τι είναι το αντικείμενο το οποίο στέλνει. Δεσμεύεται δηλαδή οτι το αντικείμενο που στέλνει είναι αυτό που αναφέρει και περιγράφει, οτι όλα τα στοιχεία (διεύθυνση και τηλέφωνο του αποστολέα και του παραλήπτη) τα οποία αναγράφονται είναι σωστά και αληθή και τέλος οτι έχει συσκευάσει σωστά το αντικείμενο για να μην υπάρξουν προβλήματα κατα την μεταφορά του.

Πως μπορείς κάποιος να ξεκινήσει την δική του εταιρεία ταχυμεταφορών;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό μας άρθρο σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια εταιρεία ταχυμεταφορών, ποιες επιλογές υπάρχουν και ποιό είναι το κόστος για να ξεκινήσει κάποιος. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο και όποιος σκέφτεται κάτι τετοιο, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τις διαφορετικές επιλογές και να αποφασίσει. Τέλος ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο πολλές φορές δεν υπολογίζεται, είναι η επένδυση που θα πρέπει να γίνει σε νέες τεχνολογίες και αυτοματισμούς αφού μονο έτσι θα είναι δυνατόν μια νέα εταιρεία να προσφέρει χαμηλές τιμές και να γίνει ανταγωνιστική, κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο καθως απαιτεί μια μεγάλη αρχική επένδυση προκειμένου να γίνει σωστός σχεδιασμός.

Εαν ψάχνετε για αποστολή δέματος

Για να βρείς τις καλύτερες υπηρεσίες ταχυμεταφορών μπες σήμερα στο Shiplemon

start at weship.gr today