Συσκευασία - Αναλυτικός οδηγός

Συσκευασία - Αναλυτικός οδηγός

Ως συσκευασία (η στα αγγλικά packaging) ορίζεται οποιοδήποτε ασφαλές περιτύλιγμα ιδίως αυτό μέσα στο οποίο τοποθετούνται κάθε λογής εμπορικά προϊόντα για να αποσταλούν και να παραδωθούν στον παραλλήπτη τους (είτε σε ιδιώτες είτε σε επιχειρήσεις).

Ποιές κατηγορίες συσκευασίας υπάρχουν;

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από είδη συσκευασίας ανάλογα με το τί θέλουμε να συσκευάσουμε:

  • Χάρτινα κουτιά
  • Κουτιά ζαχαροπλαστικής
  • Ξύλινα κουτιά
  • Καλαθάκια
  • Σακουλάκια doypack
  • Πουγκιά
  • Χαρτοκιβώτια

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω όταν θα χρειαστεί να συσκευάσουμε κάτι είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και ταινίες συσκευασίας.

Τι θα πρέπει να προσέξω στη συσκευασία για την αποστολή ενός δέματος;

Η αποστολή ενός δέματος είναι μια διαδικασία που πολλές φορές "παιρνάει απο πολλά χέρια". Τι σημαίνει αυτό; Για να γίνει η παράδοση ενός αντικειμένου στον παραλήπτη του, μπορεί να χρειαστεί να γίνει φόρτωση, εκφόρτωση, μεταφορά απο μια εταιρεία κούριερ σε μια άλλη, αεροπορική μεταφορά κλπ!

Αυτό σημαίνει οτι για να σιγουρευτούμε οτι ένα δέμα που θέλουμε να στείλουμε θα φτάσει στα χέρια του παραλλήπτη στην κατάσταση που το στείλαμε, θα πρέπει να σιγουρευτούμε οτι η συσκευασία του δέματος είναι σωστή!

Τι σημαίνει όμως σωστή συσκευασία ενός δέματος;

Κάθε δέμα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Για παράδειγμα εαν θέλουμε να στείλουμε μια κορνίζα, δεν είναι το ίδιο με το να στείλουμε μια κούτα με ρούχα! Προφανώς στην περίπτωση της κορνίζας, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με το πως θα συσκευαστεί αλλα και πώς θα τοποθετηθεί μέσα στην χαρτόκουτα η κορνίζα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για καταστροφές

Οι εταιρείες μεταφορών αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλιση φορτίου, συνεχώς ασχολούνται με την σωστή συσκευασία του δέματος, καθώς όπως είναι και λογικό, όταν ένα δέμα δεν έχει συσκευαστεί σωστά, καμία εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνη για την φθορά του περιεχομένου του δέματος.

Αυτό σημαίνει οτι αν θέλουμε να ασφαλίσουμε ένα δέμα, ή να ζητήσουμε αποζημίωση για την φθορά που προκλήθηκε απο την μεταφορά ενός δέματος (για παράδειγμα καταστροφή στο τζάμι μιας κορνίζας κατα την αποστολή της απο την Ελλάδα στην Αμερική) θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτούμε οτι έχουμε διαβάσει αναλυτικά τις οδηγίες για την σωστή συσκευασία, ή οπως κοινώς αναφέρεται, τό σωστό πακετάρισμα του δέματος!

Αφού γίνει μια σωστή συσκευασία ήθρε η ώρα να στείλεις τα προϊόντα σου ή τα δέματά σου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό! Κάνε κλικ παρακάτω για να δείς πως μπορείς να το κάνεις με το weship!




Η συσκευασία αποτελεί όμως και κομμάτι που συμβάλει στην ανάδειξη ενος προϊόντος ενώ σε πολλές περιπτώσεις η συσκευασία είναι ενα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο αποτελέι χαρακτηριστικό μιας εταιρείας. Kλασσικό παράδειγμα εταιρείας που χρησιμοποιεί τη συσκευασία ως μέρος μιας μοναδικής εμπειρίας είναι η apple όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο απο το isquare )

Ποιές εκθέσεις συσκευασίας υπάρχουν στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες εκθέσεις όπως η https://syskevasia-expo.gr/

Στις εκθέσεις αυτές μπορείς να μάθεις πολλές πληροφορίες σχετικά με τη συσκευασία και την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορείς να συσκευάσεις τα προιόντα σου επαγγελματικα!

Ενα μεγάλο μέρος της συσκευασίας είναι και το κομμάτι της εκτύπωσης (Printing)

Τι μπορώ να συσκευάσω;

Πολλά είναι αυτά που μπορεί να συσκευάσει κάποιος με ειδική συσκευασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τρόφιμα, ποτά, ρούχα και καλλυντικά.

Είναι όμως μια συσκευασία μόνο μέρος της εμφάνισης/παρουσίασης ενος προιόντος;

Η απάντηση είναι όχι. Η συσκευασία εκτός απο το κομμάτι της παρουσίασης ενός προΐόντος έχει μεγάλη σχέση και με άλλους παράγοντες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που στέλνονται ευαίσθητα προΐόντα όπως λάδι ή τρόφιμα τότε μια έξυπνη συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Θα πρέπει να εμποδίζει την αλλοίωση της γεύσεις αλλά και της ποιότητας των τροφίμων διατηρώντας την ακεραιότητα τους απο την στιγμή που θα γίνει η παραλλαβή τους μέχρι την στιγμή που θα γίνει η παράδοση τους στον τελικό καταναλωτή
  2. Θα πρέπει να διατηρεί τη γεύση και να ενισχύει την εμφάνιση του συσκευασμένου προϊόντος προσθέτοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάνοντας το προΐόν πιο ελκυστικό στον τελικό καταναλωτή
  3. Θα πρέπει να ενεργεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών
  4. Πρέπει να περιέχει σαφείς πληροφορίες για το προϊόν που βοηθούν τον καταναλωτή να καταλάβει περισσότερα για το περιεχόμενό του και τον τρόπο παρασκευής του. Για παράδειγμα θα πρέπει να έχει λεπτομέρειες θερμιδικής αξίας, συστατικά και άλλες τέτοιες απαραίτητες πληροφορίες.
  5. Πρέπει να σφραγίζεται σωστά για να διατηρηθεί η ακεραιότητα κατα τη διάρκεια της αποστολής του

Αφού γίνει μια σωστή συσκευασία ήθρε η ώρα να στείλεις τα προϊόντα σου ή τα δέματά σου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό! Κάνε κλικ παρακάτω για να δείς πως μπορείς να το κάνεις με το weship!