Google search console τι είναι;

Google search console τι είναι;

Είτε έχεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα είτε το δικό σου blog ή ιστοσελίδα το να βγείς πρώτος στο google χρειάζεται αρκετή εμπειρία και εργαλεία οπως το Google Search Console.

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε αναλυτικα τι ακριβώς ειναι το Google Search Console, πως μπορει να βοηθήσει την ιστοσελίδα και το ηλεκτρονικό κατάστημά σου να βγεί στις πρώτες αναζητήσεις του google και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου

Πως γεννήθηκε η ανάγκη του Google search console;

Όσο περισσότεροι χρήστες προσπαθούσαν να βγούν ψηλά στην αναζήτηση της Google, δημιουργήθηκε η ανάγκη στο να δημιουργηθούν εργαλεία απο την Google προκειμένου να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες eshop και ιστοσελίδων να παρακολουθουν, να διαχειριστούν και να βελτιώσουν την παρουσία της ιστοσελίδας τους στην μηχανή αναζήτησης της Google

Τι είναι το Google Search Console;

To google search console είναι ενα δωρεάν εργαλείο το οποίο παρέχει η Google με σκοπό να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων (blog/eshop/websites κλπ) να καταλάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους επισκέπτες τους.

Πολύ απλά, κάθε φορά που ένας επισκέπτης έρχεται στη σελίδα σου ή στο ηλεκτρονικό σου κάταστημα, η Google καταγράφει αυτή την πληροφορία και σου παρέχει πληροφορίες για το ποιος είναι ο πελάτης που επισκέφθηκε το κατάστημά σου.

Επιπλέον όταν δημιουργείς νεο περιεχόμενο (σελίδες, άρθρα κλπ) η Google διαβάζει τις σελίδες αυτές (το λεγόμενο crawl) και τις καταχωρεί στο Google search. Έτσι κάθε φορά που κάποιος αναζητά σχετικούς όρους με το περιεχόμενό σου (και λαμβάνοντας πολλες μετρήσεις σχετικα με το πόσο ανταγωνιστική και γνωστή είναι η ιστοσελίδα σου) η μηχανή αναζήτησης της Google σου δίνει πληροφορίες για να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ψάχνουν οι χρήστε, ποσο συχνά κάνουν κλικ και ποιες βελτιώσεις θα πρέπει να κάνεις για να ανέβεις ψηλότερα στα αποτελέσματα.

Γιατι το Google Search Console ειναι απαραίτητο για το eshop μου;

Ας υποθέσουμε οτι το eshop σας έχει να κάνει με κοσμήματα. Κάθε φορά που κάποιος αναζητεί στο google ερωτήματα σχετικά με την αγορά κοσμήματος, το Google επιστρέφει σχετικά αποτελέσματα. Όπως φαίνεται παρακάτω τα αποτελέσματα που επιστρέφονται απο το Google είναι σχετικά με το ερώτημα που κάνει κάποιος και περιέχουν σχετικά keywords.

kosmimata apostoli weship.gr

Πως όμως κάποιος μπορεί να δεί πότε οι πελάτες του κάνουν κλικ στο σαιτ του, και πως αυτό εξελίσσεται σε βάθος χρόνου;

Εδώ έρχεται το Google Search Console το οποίο βοηθάει να αξιολογήσει διάφορες μετρήσεις και τελικά να βελτιώσεις την απόδοση του καταστήματός σου.

Ετσι πολύ απλά το Google Search Console βοηθάει (εσένα ή αυτόν που διαχειρίζεται την online παρουσία του eshop σου) το eshop σου στο να βελτιώσει την παρουσία του, να εντοπίσει τυχον προβλήματα στο πως η Google "διαβάζει" το ηλεκτρονικό σου κατάστημα και τι μπορείς να κάνεις για να το βελτιώσεις αυτό.

Πως λειτουργεί το Google Search Console;

Το Google search console συνδέεται αυτόματα με το google analytics account σου και έτσι μπορείς πολύ εύκολα να δεις τις μετρήσεις της ιστοσελίδας σου όπως φαίνεται παρακάτω:

Με μια γρήγορη ματια μπορούμε να παρατηρήσουμε οτι φαίνονται τα παρακάτω στοιχεία

  • Τα συνολικά κλίκ
  • Τα συνολικά impressions (πόσες φορές δηλαδή εμφανίστηκε η ιστοσελίδες μας στα αποτελέσματα αναζήτησης)
  • Το μέσο CTR (clickthrough rate, πόσα κλικ απο τις συνολικές εμφανίσεις έχεις καταφέρει)
  • Την μέση θέση της σελίδας σου στην αναζητηση
performance google search in greece weship.gr

Πως μπορείς να ξεκινήσεις με το Google search console;

Για να ξεκινήσεις θα πρέπει να προσθέσεις στο Google search console την ιστοσελίδα σου. Εαν δεν ξέρεις πώς μπορείς να ρωτήσεις την τεχνική σου ομάδα ή τον προγραμματιστή που έστησε το eshop σου για να σε βοηθήσει. Ουσιαστικά υπάρχει μια απλή διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει το Google Search Console οτι ένα website σου ανήκει

google search console in greece -  weship.gr

Που μπορώ να δώ τι αναζητήσεις κάνουν οι πελάτες μου;

Κάνοντας κλικ στο πρώτο tab μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ερωτήματα (queries) που έκαναν η πελάτες σας στο Google ενώ δεξιά μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον αριθμο των κλικ που προσέλκυσε το eshop ή η ιστοσελίδα σας για το διάστημα που έχετε επιλέξει (υπάρχουν σχετικά φίλτρα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε το διάστημα για το οποίο ενδιαφέρεστε να δείτε αποτελέσματα)

google search results weship.gr

Επιπλέον μπορείτε να συγκρίνετε χρονικά διαστήματα (για παράδειγμα δυο μήνες μεταξύ τους κλπ) για να παρατηρήσετε την εξέλιξη και τα αποτελέσματά σας μεταξύ δυο περιόδων.

Πως μπορεί η Google να διαβάσει την ιστοσελίδα μου σωστά;

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανεβάσεις το sitemap σου.

Τι είναι ομως το sitemap; Ουσιαστικά είναι ενα αρχείο το οποίο περιγράφει την δομή της ιστοσελίδας σου, τις διαφορετικές σελίδες που υπάρχουν, πότε αυτές δημιουργήθηκαν κλπ.

Ανεβάζοντας το sitemap σου η Google καταλαβαίνει τις διαθέσιμες σελίδες της ιστοσελίδας σου και τις διαβάζει πολύ πιο εύκολα.

Για να δημιουργήσεις το sitemap σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα online εργαλεία

Λιγα λόγια για το weship.gr

Το weship.gr συνεργάζεται με ενα μεγάλο αριθμο online καταστημάτων (eshop) και βελτιώνει τις αποστολές τους

Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα Ελληνικά eshop να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να ενισχύσουν την εικόνα τους.

Το weship.gr βοηθάει στην βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη στο κομμάτι της επιλογής εταιρείας κούριερ καθώς και της αυτόματης διαχείρισης όλης της διαδικασία μέχρι το δέμα να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@weship.gr για να μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας και να συζητήσουμε πως μπορείτε να βελτιώσετε το eshop σας.