Ποιά εταιρεία κούριερ κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς;

Ποιά εταιρεία κούριερ κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς;

Πολλοί μας ρωτάνε ποια είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κάλυψη, ποια εταιρεία έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, και ποιά ειναι αναλυτικά τα μερίδια όλων των εταιρειών κούριερ στην Ελλάδα

Στο παρακάτω ποστ, απαντάμε τις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις εταιρείες κούριερ - ταχυμεταφορών.

Τα στοιχεία

Τα παρακάτω στοιχεία που παραθέτουμε, είναι αποτέλεσμα δημοσιευμένων αναφορών που παρέθεσε η ΕΛΤΑ, με αφορμή σχετική ερώτηση (κοινοβουλευτικού ελέγχου το 2019). Τα στοιχεία της αναφοράς αυτής αφορούσαν τοσο οικονομικά στοιχεία αλλα και τα μερίδια της αγοράς των μεγαλύτερων εταιρειών κούριερ που διαμορφώνουν την αγορά των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα.

Πετράδι του στέμματος" αποδεικνύονται τα ΕΛΤΑ Courier για τα παραπαίοντα Ελληνικά Ταχυδρομεία καθώς και τζίρους αυξάνουν, και κερδοφόρα είναι, και μερίδιο σημαντικό κατέχουν στην αγορά που δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν είναι τρίτος παίκτης αγορά των ταχυμεταφορών το 2017 πίσω από την ACS (συμφερόντων ομίλου Quest) η οποία έχει μερίδιο 20,37% και την Γενική Ταχυδρομική (15,95%). Η θυγατρική των ΕΛΤΑ κατέχει μερίδιο της τάξης του 10,81% αυξάνοντας έναντι του 2016 (10,32%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Speedex, η οποία ελέγχεται από τον όμιλο Σφακιανάκη, με ποσοστό 8,42%.

Σε ότι αφορά την διακίνηση αντικειμένων τα μερίδια για το 2017 διαμορφώνονται ως εξής (σ.σ. στην παρένθεση τα αντίστοιχα του 2016):

  • ACS 27,4% (28,2%)
  • Γενική Ταχυδρομική 21,3% (21%)
  • ΕΛΤΑ Courier 17,5% (17,2%)
  • Speedex 12,6% (12,4%).