Πώς να φτιάξω δωρεάν Ε-shop;

Πώς να φτιάξω δωρεάν Ε-shop;

Είναι γεγονός ότι το e-commerce έχει ανθίσει αρκετά παγκοσμίως καθώς και στην Ελλάδα. Πολλοί από εσάς αποφασίζετε να επεκτείνετε τη διάθεση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας με τη δημιουργία e-shop ή την αποκλειστική ηλεκτρονική πώληση.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού e-shop προϋποθέτει χρόνο και χρήμα. Ή μήπως πολλοί από εσάς έτσι θεωρείτε; Ίσως και όχι πια. Τα δεδομένα στην κατασκευή ενός e-shop έχουν αλλάξει δραματικά και με βάση τα παρακάτω θα καταλάβετε πώς μπορείτε να φτιάξετε δωρεάν ένα e-shop, το δικό σας e-shop.

Πριν παρουσιαστούν τα βήματα για την ολοκληρωμένη δημιουργία ενός e-shop, πρέπει, πρώτα, να αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να δημιουργήσετε ένα e-shop.

Ο λόγος που οι περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην κατασκευή ενός e-shop είναι η μείωση των πάγιων και λειτουργικών εξόδων, όπως εγκαταστάσεις, ενοίκια, εξοπλισμός και προσωπικό. Το τεράστιο online καταναλωτικό κοινό και οι πολλαπλές δυνατότητες online προώθησης και διαφήμισης του e-shop με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μέσα (φυλλάδια, αφίσες, διαφημίσεις κλπ) αποτελούν επιπλέον καθοριστικούς παράγοντες για την δημιουργία ενός e-shop.

Είναι όμως όλα τα e-shops κερδοφόρα; Η απάντηση είναι πως όχι. Μέσα όμως από το άρθρο θα μάθετε πώς να αποφύγετε πολυέξοδα και συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι κατά τη δημιουργία ενός e-shop.

Τα 3 βασικά πράγματα που χρειάζονται για την κατασκευή ενός e-shop είναι τα παρακάτω:

1. Τι όνομα (Domain Name) θα έχει το e-shop;

2. Web Hosting ή όπως αλλιώς λέγεται χώρος φιλοξενίας, δηλαδή ο χώρος που χρειάζεστε για να συνδέσετε το Domain Name ώστε να μπορέσετε να «αποθηκεύσετε» όλα τα δεδομένα.

3. Το εικαστικό κομμάτι ή διαφορετικά Template. Αυτό σχετίζεται με την εμφάνιση του e-shop.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά έξοδα προκειμένω να μπορέσετε να προχωρήσετε στα επόμενα βήματα. Το κόστος ανέρχεται στα 120€ και είναι πολύ λίγα τα χρήματα σχετικά με την κατασκευή ενός e-shop.

Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την δωρεάν δημιουργία e-shop;

Για να ξεκινήσετε λοιπόν την κατασκευή ενός e-shop θα πρέπει να νοικιάσετε το Domain Name, δηλαδή το όνομα τομέα, για παράδειγμα epipla.com. Το συνολικό κόστος για την κατοχύρωση αυτή είναι 25€, το οποίο πληρώνεται μία φορά κάθε 2 χρόνια.

Το δεύτερο που χρειάζεστε είναι το Web Hosting. Είναι ο χώρος φιλοξενίας που λειτουργεί ουσιαστικά ως  χώρος αποθήκευσης και συνδέεται με το Domain Name για να αποθηκεύσει το e-shop σας. Το κόστος του Web Hosting ξεκινάει από τα 7€ ανά μήνα και επιλέγετε εσείς το διάστημα ενοικίασης.

Το τελευταίο που χρειάζεστε είναι το εικαστικό κομμάτι ή διαφορετικά Template. Ουσιαστικά, αναφέρεται στο εικαστικό κομμάτι του e-shop. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται online το e-shop στους επισκέπτες-πελάτες του.

Πού θα νοικιάσετε το Domain Name και Web Hosting;

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Top.Host που αποτελεί την πιο αξιόπιστη ελληνική εταιρεία. Εφόσον σας ανοίξει η σελίδα, μπορείτε να μεταφερθείτε στο μενού και να διαλέξετε με το ποντίκι σας το πεδίο κατοχύρωση Domain Name.  Το όνομα που θα διαλέξετε πρέπει να ταιριάζει με εσάς και το e-shop σας διότι μέσα από αυτό οι επισκέπτες θα μπαίνουν σε αυτό. Στο πεδίο αυτό διαλέγετε και το Web Hosting. Και κάπως έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το e-shop σας.

How to find the right domain name for your business
Photo by Markus Winkler / Unsplash

Το επόμενο βήμα για την κατασκευή του e-shop σας είναι ο καθορισμός των απαραίτητων ρυθμίσεων προκειμένω να επιτευχθεί η σύνδεση του Domain Name με το Web Hosting και έπειτα να ξεκινήσει η κατασκευή του e-shop.

Από τη σελίδα που έχετε ανοίξει το Domain Name και το Web Hosting θα σας έχει έρθει ένα e-mail. Σε αυτό εμπεριέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ορίσετε τα διαφορετικά Name servers στο Domain σας (DNS) προκειμένω να μεταβείτε στο επόμενο στάδιο.

Έχοντας πια καταχωρήσει το Domain Name και το Web Hosting, υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να κατασκευάσετε δωρεάν το e-shop σας. Υπάρχει η δυαντότητα να καταχωρήσετε το Domain name και στη συνέχεια, μέσα από τη δωρεάν διάθεση Template να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει.

Και σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να καθορίσετε τις μεθόδους πληρωμής και αποστολής και τα στοιχεία επικοινωνίας. Έπειτα, μπορείτε να αρχίσετε να καταχωρείτε τα προϊόντα σας με τις απαραίτητες πληροφορίες και φωτογραφίες που συνοδεύουν τα προϊόντα σας.

Έχετε τη δυνατότητα μέσα από τις εφαρμογές να αλλάζετε το template οποιαδήποτε στιγμή εάν δεν σας αρέσει κατά τη διάρκεια της κατασκευής του e-shop σας. Μπορείτε να διαμορφώσετε την αρχική σας σελίδα και να συνδέσετε τα social media με το e-shop σας. Μπορείτε  να διαλέξετε μέσα από μια πληθώρα γραμματοσειρών για το στυλ κειμένου.

Σχετικά με την επιλογή των μεθόδων πληρωμής, μπορείτε να διαλέξετε την αντικαταβολή, την χρεωστική/πιστωτική πληρωμή ακόμη και την paypal. Η επιλογή είναι ξακάθαρα επιλογή δική σας διότι εσείς αποφασίζετε τους τρόπους πληρωμής του e-shop σας.

Αναφορικά με την επιλογή των μεθόδων αποστολής, μπορείτε να προσθέσετε την παραλαβή από το κατάστημα, παραλαβή από την εταιρεία ταχυμεταφορών με την οποία ενδεχομένως συνεργάζεστε ή ακόμη και την παράδοση στο χώρο εργασίας/ κατοικίας που επιθυμεί ο πελάτης κατά την πραγματοποίηση της παραγγελίας του.

>> Δες πως το Shiplemon μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τις αποστολές δεμάτων του e-shop σου

Επίσης, σημαντικό κομμάτι κατά την δημιουργία e-shop είναι η επικοινωνία με τους πελάτες. Μπορείτε να επιλέξετε την φόρμα επικοινωνίας όπου ο πελάτης τοποθετεί όλα τα στοιχεία ώστε να επικοινωνήσετε μαζί του. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει σύστημα με έτοιμα e-mail που θα αποστέλλονται στον πελάτη για όλα τα στάδια της παραγγελιοληψίας. Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά μπορείτε να διαλέξετε το κείμενο που θέλετε να εμφανίζεται.

Ένα επιπλέον εργαλείο κατά τη δωρεάν δημιουργία του e-shop σας είναι η σύγκριση τιμών καθώς σας βοηθάει να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες στο κατάστημα σας. Με αυτό τον τρόπο, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν ταυτόχρονα πολλά προϊόντα και να καταλήξουν σε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Τέλος, λοιπόν, αφού έχετε προβεί στον καθορισμό των απαιτούμενων ρυθμίσεων αλλά και στην ολοκληρωμένη καταχώρηση των προϊόντων σας, μπορείτε να κάνετε τον τελικό έλεγχο όλων στοιχείων σας ώστε στη συνέχεια να κάνετε την δημοσίευση του e-shop σας.

Και κάπως έτσι, έχετε καταφέρει μέσα από τα παραπάνω βήματα να δημιουργήσετε το δικό σας e-shop δωρεάν. Είναι σημαντικό, όμως, να σας επισημάνουμε ότι η διαρκή ανανέωση του περιεχόμενου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του e-shop σας. Για αυτό φροντίστε ώστε να ανανεώνετε το περιεχόμενο και να αντιλαμβάνεστε τυχόν αστοχίες που έχουν γίνει κατά την κατασκευή του.