Τα 5 πιο συνηθισμένα προβλήματα στο e-shop σου και πως να τα επιλύσεις

Τα 5 πιο συνηθισμένα προβλήματα στο e-shop σου και πως να τα επιλύσεις

Ο ενθουσιασμός και η προσμονή να φτιάξεις το δικό σου ξεχωριστό e-shop είναι ίσως τα σημαντικότερα εφόδια για να ξεκινήσεις μία τέτοια προσπάθεια. Έχοντας την ευθύνη να οργανώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, παρουσιάζονται προβλήματα τα οποία δεν είναι τόσο εμφανή σε εσένα ως επιχειρηματίας.

Περιεχόμενα

  1. Αναζήτηση προϊόντων χαμηλής ποιότητας
  2. Κρυφές και ακριβές δαπάνες αποστολής
  3. Κακή εξυπηρέτηση πελατών
  4. Επιλογή για checkout ως επισκέπτης (guest)
  5. Έλλειψη περιεχομένου προιόντος

Παρατηρήσαμε όμως ότι συχνά οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν κάποια εμπόδια, τα οποία τους απομακρύνουν από την ολοκλήρωση των αγορών τους σε ένα e-shop. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 69% των ηλεκτρονικών καροτσιών εγκαταλείπεται, πράγμα το οποίο αποτελεί πλήγμα για τους επιχειρηματίες. Οι καιροί είναι δύσκολοι, πράγμα το οποίο αναγκάζει τους καταναλωτές να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί στις αγορές, επιθυμώντας την ποιότητα των προϊόντων σε συνδυασμό με την σωστή παροχή υποστήριξης από το εκάστοτε e-shop.

Γι΄αυτό λοιπόν μαζέψαμε κάποια τα 5 συνηθισμένα προβλήματα που ενώ είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους κατόχους του e-shop λειτουργούν ταυτόχρονα αποθητικά για τους πελάτες και σου προτείνουμε τρόπους να τα επιλύσεις.

Δές παρακάτω τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις και πάρε ιδέες απο το πώς τα λύνουν τα καλύτερα eshop της Ελληνικής αγοράς

1. Αναζήτηση προϊόντων χαμηλής ποιότητας

Όλη αυτή η διαδικασία της ηλεκτρονικής αγοράς, αποτελεί ένα παιχνίδι, στο οποίο χρειάζεται να είσαι μπορστά και να βάζεις εσύ τους όρους. Οι προσδοκίες των πελατών σου είναι τεράστιες και περιμένουν από σενα να γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους.

Αναζήτηση προιόντων για eshop - shiplemon.com

Η δημιουργία του ιστοτόπου σου, οφείλει να ενσωματώνει τις επιθυμίες του πελάτη τόσο στο σχεδιασμό, όσο στη διαδικασία και τη διάταξη. Μόλις ο καταναλωτής εισέρχεται στον ηλεκτρονικό σου χώρο πρέπει να εντοπίζει σχεδόν αμέσως αυτό που ψάχνει, αλλιώς ενδέχεται να στραφεί σε κάποιο άλλο ανταγωνιστικό site.

Δώσε έμφαση στον τρόπο που οργανώνεις το e-shop σου και τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ψάχνει ό,τι θέλει αναζητώντας με βάση πλήθος παραμέτρων, οι οποίες του δημιουργούν ασφάλεια ότι θα βρει αυτό που επιθυμεί (μάρκα, υλικό,τιμή).

Επίσης, οι αγοραστές συχνά χρησιμοποιούν συσκευές που η καθεμία προσφέρει διαφορετική δυνατότητα πλοήγησης, οπότε πρέπει να διασφαλίσεις ότι οι περισσότεροι παράμετροι είναι διαθέσιμες για τις περισσότερες συσκευές.

Εάν θελεις ο πελάτης σου να έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περισσότερα προϊόντα από αυτά που αναζητάει στο site σου, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

  • Οργάνωσε τις πληροφορίες για τις προσφορές, διασφαλίζοντας τα μέγιστα ποιοτικά αποτελέσματα για κάθε αναζήτηση του πελάτη σου.
  • Χρησιμοποίησε αναδυόμενα διαδραστικά προγράμματα που θα συνοδεύουν την αναζήτηση κάθε πελάτη, μεταφέροντας τον σε ένα περιβάλλον πιο ζωντανό και οικείο.
  • Φρόντισε η πλοήγηση του καταστήματος σου να είναι περισσότερο διαισθητική.

2. Κρυφές και ακριβές δαπάνες αποστολής

Πρέπει να είσαι στο μυαλό του καταναλωτή, άλλοστε κι συ έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση. Εκτός την αναζήτηση ενός ποιοτικού και ταυτόχρονα οικονομικού προϊόντος, μία συχνή ανησυχία αποτελούν τα πρόσθετα έξοδα, τα έξοδα αποστολής και γενικότερα η τιμολογιακή πολιτική. Όλα αυτά, συχνά λειτουργούν αποτρεπτικά για την ολοκλήρωση των αγορών και καταρρίπτουν κάθε θετική εμπειρία που μπορεί να έχει αποκτήσει ο πελάτης για το κατάστημα.

Αποστολή δεμάτων για ηλεκτρονικό κατάστημα - shiplemon.com

Το ιδανικότερο θα ήταν να προσπαθήσεις να εκμηδενίσεις τα έξοδα αποστολής, ή έστω θέσε ένα όριο πάνω από το οποίο η αγορά θα γίνεται με δωρεάν τα έξοδα αποστολής.

Επιπλέον μπορείς πλέον να διασυνδέσεις το eshop σου με το σύστημα του shiplemon για να κάνεις τις αποστολές σου εύκολα και γρήγορα, να δημιουργείς αυτόματα ετικέτες αποστολής και να δώσεις επιλογές στον πελάτη του καταστήματός σου.

Ο υπολογισμός της τιμής μιας αποστολής για ενα eshop γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με το βάρος και τις διαστάσεις ενος δέματος, ενω συχνά υπάρχουν ειδικές τιμές για απομακρυσμένες περιοχές, αποστολές εκτος ΕΕ κλπ.

>> Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε στην αποστολή των δεμάτων σου

3. Κακή εξυπηρέτηση πελατών

Προκειμένου να κάνουμε μία σωστή αγορά και όσο τον δυνατόν γίνεται ''στα μέτρα μας'', συμβουλευόμαστε την κοινή γνώμη, δηλαδή τις απόψεις των καταναλωτών που ήδη έχουν δοκιμάσει το εκάστοτε προϊόν και κατ΄επέκταση το e-shop από το οποίο το έχουν προμηθευτεί. Οι κριτικές και οι σκέψεις αυτές, άλλοτε μας αποτρέπουν και άλλοτε μας ωθούν στην διεκπαιρέωση της ηλεκτρονικής αγοράς.

Εξυπηρέτηση πελατών eshop - shiplemon.com

Φαντάσου ότι, σύμφωνα με στατιστικές και μελέτες, το 75% των Αμερικάνων δηλώνουν ότι επηρεάζονται άμεσα από τα κοινωνικά μέσα, αφού αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές στην τελική απόφαση τους. Γι΄αυτό, καθώς οι κριτικές πλέον αποτελούν ένα από τα βασικότερα εργαλεία πωλήσεων, πρέπει να διασφαλίζεις την ποιοτική και αδιαμφισβήτητη εξυπηρέτηση των πελατών σου. Με αυτόν τον τρόπο η φήμη του e-shop σου συνεχώς θα μεταφέρεται θετικά.

Στο τέλος η επωνυμία σου, πρέπει να προσφέρει ασφάλεια και να πείθει τον καταναλωτή πως ακόμα και αν δεν βρει αυτό που ακριβώς ψάχνει ή δεν επιλύσει το πρόβληματα του, το κατάστημα σου θα του διασφαλίζει ότι θα βρίσκεται δίπλα του με κάθε τρόπο.

Για να καλλεργήσεις μία καλή σχέση μεταξύ του e-shop σου και τον πελατών σου, δημιουργώντας τους καλές εμπειρίες μπορείς να ερευνήσεις τις παρακάτω ιδέες

  • Επέλεξε να προσφέρεις 24/7 εξυπηρέτηση. Ο πελάτης πρέπει να νιώθει ότι είσαι διακρώς διαθέσιμος να επιλύσεις κάθε απορία και πρόβλημα του.
  • Δωρεάν επιστροφές. Η πολιτική αυτή πείθει το χρήστη να προχωρήσει στην αγορά ακόμη και αν δεν είναι σίγουρος, αφού ξέρει ότι η επιστροφή θα είναι χωρίς κόστος.
  • Εκπτώσεις, κουπόνια, προσφορές. Αυτές αποτελούν παγιωμένες τακτικές που ελκύουν το χρήστη και του δημιουργούν την αίσθηση μιας κερδοφόρας αγοράς.
  • Ζωντανή ομάδα υποστήριξης πελατών και όχι αυτοματοποιημένες απαντήσεις. Η αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται 'δίπλα' σου και προσαρμόζεται ακριβώς στις δικές σου ανάγκες και ερωτήσεις ανακουφίζει και απελευθερώνει το χρήστη.

Τέλος να θυμάσαι πάντα οτι το feedback και η άποψη των πελατών σου είναι σημαντική οπότε δες στο σχετικό μας άρθρο πώς θα πρέπει να λαμβάνεις το feedback απο τους πελάτες σου και να βελτιώνεις τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματός σου.

4. Δεν υπάρχει επιλογή για check out ως επισκέπτης (guest)

Και τώρα πάμε στη γνωστή σε όλους έκφραση ''ο χρόνος είναι χρήμα'' . Ο πελάτης έχοντας καθημερινά υποχρεώσεις, ο χρόνος για να επισκεφτεί και να παραγγείλει από ένα κατάστημα είναι σαφώς ελάχιστος και πολύτιμος.  Οι νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο θεωρούν πολύ την εμπειρία των πελατών σου, το πιο σημαντικό κομμάτι.

Τις περισσότερες φορές ο καταναλωτής δεν είναι σε θέση να εγγραφεί στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού σου καταστήματος. Μπορεί να θέλει να περιηγηθεί, να κάνει μία δοκιμαστική αγορά πρωτού προχωρήσει στην εγγραφή ή απλώς μπορεί να θέλει να αγοράσει κάτι γρήγορα χωρίς να εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία.

Η λανθασμένη αντίληψη ότι ένας πελατής πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφεί πρωτού αγοράσει ένα προϊόν δημιουργεί αποθαρρυντικά συναισθήματα καθώς δεσμεύει το χρήστη, δημιουργώντας του ένα άγχος και μια πρόσθετη δέσμευση για κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι έτοιμος να κάνει. Η παρότρυνση  ''Αγορά τώρα'' είναι παραπλανητική όταν ο πελάτης αντί να μεταβεί στην σελίδα ολοκλήρωσης της αγοράς κατευθύνεται στη σελίδα εγγραφής.

Εάν επιθυμείς να λάβεις τα δεδομένα των πελατών σου, με στόχο να δημιουργήσεις μία βάση δεδομένων και να γνωρίζεις το πελατολόγιο σου μπορείς να το κάνεις με έναν πιο διακριτικό τρόπο. Αφού ο καταναλωτής έχει ολοκληρώσει τις αγορές του και έχει πληρώσει, μπορείς αυτόματα να ρυθμίσεις το site σου με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να τον παροτρύνεις να συμπληρώσει τα στοιχεία του εφόσον αυτός το επιθυμεί χωρίς δέσμευση εξηγώντας του ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επωφεληθεί από προσφορές και εκπτώσεις.

5. Έλλειψη περιεχομένου προϊόντος

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, μας παροτρύνουν να προσέχουμε τις αγορές μας και να εξαντλούμε κάθε πληροφορία προκειμένου να πάρουμε τη σωστή απόφαση και να διαθέσουμε τα χρήματα μας με τον αποδοτικότερο τρόπο.

Οι πελάτες ψάχνονται συνεχώς, δημιουργούν ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα, την καταλληλότητα και γενικότερα με ότι έχει να κάνει σχετικά με το προϊόν και προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτές. Όταν λοιπόν το e-shop παρέχει αυτού του είδους τη δυνατότητα και δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα είναι σαφώς πιο ελκυστικό. Οι κριτικές, οι μαρτυρίες, τα βίντεο σχετικά με την εφαρμογή του προϊόντος, οι διαστάσεις και η συσχέτιση αυτών με την επιλογή όσον αφορά τα νούμερα είναι κάποιες πολιτικές οι οποίες φέρνουν τον πελάτη πιο κοντά στην αγορά.

Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη αποτελούν τους must-στόχους του κάθε επιχειρηματία που σέβεται τον πελάτη του και τον εαυτό του. Η αγοραστική συμπεριφορά επηρεάζεται συνεχώς από κοινωνική κριτική. Γι ΄αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλίσεις ότι το e-shop σου διαφημίζεται και από άλλους ιστοτόπους και πλατφόρμες. Αναζήτησε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει γνωστό το ηλεκτρονικό σου κατάστημα και χρησιμοποίησε τους. Διαφημίσεις στο  instagram, στο facebook και γενικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις ίσως να είναι μια καλή επιλογή σε συνδυασμό με τα παραπάνω.

Αυτά ήταν τα 5 πιο συνηθισμένα προβλήματα που εντοπίσαμε με μία γενικότερη ανάλυση και αναζήτηση. Όμως το κάθε e-shop έχει διαφορετικές ανάγκες, χαρακτήρα και προβλήματα. Αν θέλεις, μπορείς να εντοπίσεις τις δικές σου αδυναμίες, χρησιμοποιώντας εργαλεία, όπως το Google Analytics τα οποία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία το e-shop σου υστερεί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες κ.λπ. Μπορείς να ακολουθήσεις στοχευμένες πολιτικές και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου, οργανώνοντας ένα κατάστημα που σέβεται τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκονται σε έναν συνεχή ανταγωνισμό, για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία των πελατών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, στόχος σου είναι να αποφύγεις τα λάθη σε ένα βαθμό που θα εξασφαλίσεις και θα μεγιστοποιήσεις τα κέρδη σου. Η βελτιστοποίηση του ιστοτόπου σου θα οδηγήσει σε περισσότερες αγορές με γεμάτα καλάθια, ικανοποιημένους και χαρούμενους πελάτες.

Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε να οργανώσεις τις αποστολές των δεμάτων σου εντελώς δωρεάν!



Δές τον αναλυτικό οδηγό δημιουργίας eshop που ετοιμάσαμε για να ξεκινήσεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα με τα best practices της αγοράς!

Σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα;

Δες το παρακάτω βίντεο για να δείς τι κάνουν οι καλύτερες εταιρείες στον κόσμο με τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους

Ιδέες για νεο eshop - shiplemon.com

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Δές τα παρακάτω σχετικά θέματα για να προετοιμάσεις τη συσκευασία σου και να πουλήσεις σε νέα κανάλια:

Συσκευασία - Αναλυτικός οδηγός
Συσκευασία. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει για την συσκευασία σε ένα αναλυτικό οδηγό απο το weship.gr
Πως να πουλήσω στο Etsy;
Τι πρέπει να κάνεις για να πουλήσεις στο Etsy; Δες το νεο trend και μάθε πώς μπορείς να πουλήσεις κοσμήματα, ρούχα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς!