7+1 Digital Marketing Τάσεις για eshop

7+1 Digital Marketing Τάσεις για eshop

Είναι γεγονός ότι το 2020 αποτέλεσε μία χρονιά που αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο καλά προετοιμασμένους. Η πανδημία ήρθε για να ανατρέψει και να θέσει υπό αμφισβήτηση ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι τότε. Ακόμη και το digital marketing δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις αλλαγές. Έτσι, λοιπόν, το digital marketing αφουγκράστηκε τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία και αξιοποίησε τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας για να δώσει λύσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν να αναδυθούν νέες τάσεις και κυρίως να ισχυροποιηθούν όσες περιμέναμε.

1. Local SEO

Καθώς η πανδημία και ο περιορισμός των μετακινήσεων αύξησαν τις «near me» αναζητήσεις στη Google, το local SEO είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Βέβαια, η αναζήτηση κοντινών επιχειρήσεων δεν είναι απλώς μία μόδα.

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι στρέφονται στις τοπικές επιχειρήσεις με γρήγορους ρυθμούς. Οι λόγοι της καταναλωτικής αυτής στροφής είναι ότι πρόκειται μεν για στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κίνημα «support local businesses» είναι μία ευκαιρία που αξίζει να εκμεταλλευτούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Video Marketing και TikTok

Το video αποτέλεσε την πιο ισχυρή μορφή περιεχομένου με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο engagement. Η πανδημία έπαιξε ρόλο και εδώ καθώς το video προσφέρει την ψευδαίσθηση της φυσικής παρουσίας, όταν όλος ο κόσμος βρίσκεται σε απομόνωση. Η αμεσότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού, λύνει τυχόν απορίες και ενισχύει την ικανοποίηση των πελατών.

Τα σύντομα video TikTok αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ειδικά αν το target γκρουπ της επιχείρησης είναι η Gen Z ή millennials, το TikTok είναι ιδανικός τρόπος προσέγγισης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου είτε σε συνεργασία με influencers. Και οι δύο τρόποι αποτελούν σημαντικό εργαλείο επηρεασμού και προσέλκυσης κοινού. Δημιουργεί συζήτηση γύρω από το brand και το e-shop μιας επιχείρησης.

phone wallpaper by @efekurnaz
Photo by Sara Kurfeß / Unsplash

3. Video conference-live events-webinars

Το live streaming έχει καθιερωθεί τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Μαθήματα, σεμινάρια και ξεναγήσεις που παλιότερα μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι άνθρωποι μόνο από κοντά, πλέον η απόσταση δεν αποτελεί τροχοπέδη για κανέναν.

Είναι μία τάση που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη σε μία στρατηγική marketing, ιδίως από brands που επιδιώκουν πρόσβαση σε παγκόσμιο κοινό καθώς καταργεί γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από live Q&As, συνεντεύξεις, demos, stories και online μαθήματα για τη χρήση των προϊόντων. Κάθε επιχείρηση και e-shop καλείται να διαλέξει αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στο προϊόν της.

4. Social Commerce

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα social media ως κανάλι πωλήσεων αυξήθηκε ραγδαία. Λόγω του lockdown, ο κόσμος έμεινε περισσότερο στο σπίτι, αγόραζε περισσότερο online και έψαχνε τον ευκολότερο τρόπο προκειμένω να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Το social commerce δεν είναι απλώς διαφημίσεις στα social που οδηγούν τον χρήστη στο site της επιχείρησης. Αντιθέτως, πρόκειται για πωλήσεις που ολοκληρώνονται μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες των social media.

Τόσο το Facebook όσο και το Instagram δίνουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για ψώνια μέσα από τις πλατφόρμες τους. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τάσης είναι αναμφίβολα. Ο χρήστης έχει άμεση πρόσβαση στα διάφορα brands καθώς η προσέγγιση είναι φιλική προς αυτόν. Επίσης, μπορούν απευθείας να τοποθετήσουν την παραγγελία τους χωρίς να μεταβούν σε κάποιο e-shop και να κάνουν εκ νέου αναζήτηση των προϊόντων που επιθυμούν και τα επόμενα στάδια της ολοκλήρωσης, όπως εγγραφή κλπ.

5. Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παρούσα στην καθημερινότητα μας ακόμη και όταν δεν είναι ιδιαίτερα αντιληπτή. Στο marketing, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη και ποιοτικότερη κατανόηση του κοινού αναλύοντας τις αγοραστικές συμπεριφορές και στοχεύοντας σε εξατομικευμένες προσφορές και προτάσεις προϊόντων.

Παράλληλα, βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη προσφέροντας του αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες. Στην εξυπηρέτηση του κοινού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτάσει πολύ μακρυά με την εγκατάσταση chatbots που απαντούν άμεσα σε ερωτήσεις, συνομιλούν με πελάτες και μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα στην πώληση.

Η απόλυτη εξυπηρέτηση του χρήστη αποτελεί η στρατηγική αυτή. Ουσιαστικά, φέρνει ένα νέο τρόπο οπτικής και φωνητικής αναζήτησης χωρίς την ανάγκη πληκτρολόγησης. Η τάση αυτή συνδυάζεται και υλοποιείται με την την βοήθεια νέων εργαλείων τεχνολογίας.

Οι χρήστες πραγματοποιούν αναζητήσεις ανεβάζοντας εικόνες και εξοικειώνονται με την φωνητική αναζήτηση χρησιμοποιώντας τους mobile βοηθούς τους, Alexa και Siri. Το visual και voice search optimization είναι ένα trend που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μεγάλα brands.

Στην Ελλάδα, η τάση αυτή παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό, καθώς τα εργαλεία αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη μέρος της καθημερινότητας μας. Καθώς όμως τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, απαιτείται η προσαρμογή των ελληνικών websites στη νέα πραγματικότητα.

7. Diversity & Inclusivity

Μέχρι πρόσφατα, οι επιχειρήσεις δεν έπαιρναν θέση σε κοινωνικά ζητήματα. Οι κινητοποιήσεις όμως που άρχισαν μέσα στο 2020 ήρθαν να ανατρέψουν την προϋπάρχουσα κατάσταση. Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει στις εταιρείες να ενσωματώνουν στις καμπάνιες τους τις κοινωνικές τάσεις, όπως της πανδημίας, του bullying  κλπ και να υποστηρίζουν ανοιχτά τα κινήματα που λαμβάνουν χώρα.

Μεγάλες επιχειρήσεις επέλεξαν να υποστηρίξουν ανοιχτά το κίνημα «Black Lives Matter” ή το κοινωνικό ζήτημα με τις γυναικοκτονίες είτε μέσα από ανακοινώσεις στα social media είτε κάνοντας posts είτε μέσα από video ενημέρωσης.

Η τάση αυτή γίνεται εμφανής και στα διαφημιστικά video που προωθούν την διαφορετικότητα και το inclusivity με την συμμετοχή ανθρώπων κάθε φυλής, χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και σωματότυπου.

Μάλιστα, η τάση ξεπερνάει το χώρο της διαφήμισης και εισέρχεται στο χώρο του πραγματικού. Για παράδειγμα, ένα brand ρούχων δεν αρκεί να ανεβάσει posts για το body positivity. Πρέπει και μέσα από τη συλλογή του να ενισχύεται η θέση του και με τα ρούχα που απευθύνονται για κάθε σωματότυπο.

+1 Sustainability

Στη δημόσια συζήτηση έχει αναδειχθεί και η ανάγκη για βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος ως αναπόσπαστο μέρος της συζήτησης για την υγεία και την ευημερία. Ο κόσμος αναμένει από τις εταιρείες να λάβουν δράση για την περιβαλλοντική προστασία. Στο digital marketing, η στροφή προς καμπάνιες με έμφαση στο sustainability είναι πλέον δεδομένη, κυρίως όταν μιλάμε για τα social media της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών, μείωση πλαστικών και επιλογή οικολογικών υλικών. Οι χρήστες πια ψάχνουν τέτοιες πληροφορίες και αναζητούν προϊόντα σύμφωνα με τις οικολογικές τάσεις.

Επομένως, οι τάσεις αυτές παρόλου που αναδείχθηκαν εν μέσω της πανδημίας ήρθαν για να μείνουν και να αναδείξουν ακόμη περισσότερο αυτές τις επιχειρήσεις που τις ενσωματώνουν στην στρατηγική τους. Οι τάσεις αυτές μπορούν να διακρίνουν το brand και οι πωλήσεις να αυξάνονται ραγδαία.

καιι......  After sales marketing

To Shiplemon μπορει να βοηθήσει στην εξυπηρέτησει των αποστολών και επιστροφών του eshop σου

Πως;

To ShipLemon είναι η μοναδική πλατφόρμα στην Ελλάδα που σου επιτρέπει:

✔️ Να συγκρίνεις τιμές κούριερ

✔️ Να επιλέξεις την εταιρεία και τις υπηρεσίες που θέλεις για την αποστολή σου

✔️ Να βλέπεις την εξέλιξη της αποστολή σου

✔️ Να παρακολουθείς τις αντικαταβολές σου

✔️ Να αυτοματοποιήσεις την δημιουργία voucher και τις επιστροφές σου

✔️ Να στέλνεις SMS στους πελάτες σου με το brand σου για να τους ενημερώνεις για την εξέλιξη της παραγγελίας τους