Brexit και αποστολές δεμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Brexit και αποστολές δεμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να διαπραγματευτούν την νέα εμπορική και οικονομική τους σχέση.
Στόχος της ΕΕ είναι η σχέση αυτή να περιλαμβάνει μηδέν δασμούς, μηδέν ποσοστώσεις και μηδενικό dumping, άρα, ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Αν όμως μέχρι το τέλος του 2020 δεν υπάρξει συμφωνία για την μελλοντική σχέση από 1 Ιανουαρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως χώρα εκτός ΕΕ για φορολογικούς, δασμολογικούς και τελωνειακούς σκοπούς.
Καλό είναι λοιπόν να προετοιμαστούμε, γιατί πλέον το ενδεχόμενο συμφωνίας έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Τι αλλάζει από την 01η Ιανουαρίου; Τουλάχιστον 7.000 προϊόντα από βρετανικά e-shops (πχ Amazon κλπ) θα συσσωρεύονται καθημερινά στα ελληνικά Τελωνεία, για να τιμολογηθούν και να εκδοθούν διασμοι.
Η DHL ανακοίνωσε ότι η τελευταία ημέρα παραλαβών από την Ελλάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι και η τελευταία ημέρα που θα μπορείτε να στείλετε ένα δέμα χωρίς τελωνειακά έγγραφα

Σύμφωνα με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, η επανεκκίνηση της οδικής υπηρεσίας της DHL θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, και τα δέματα αυτά θα υπόκεινται σε δασμούς – άγνωστο πόσο.
Η WeShip έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αποστολές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν απρόσκοπτα, χωρίς διακοπές και καθυστερήσεις. Τα τελωνειακά έγγραφα θα ετοιμάζονται αυτόματα χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα.




H Βρετανία και η ΕΕ συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να κάνουν μια "ύστατη προσπάθεια" για την επίτευξη συμφωνίας. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουν.