Πώς να πουλήσω στο Instagram (Πλήρης οδηγός)

Πώς να πουλήσω στο Instagram (Πλήρης οδηγός)

Το Instagram συνεχίζει να αποτελεί το πιο hot social media κανάλι αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες! Οι χρήστες αυτοί μοιράζονται φωτογραφίες και stories, σχολιάζουν και συζητούν κάτω από δημοσιεύσεις και, φυσικά, πραγματοποιούν αγορές!

Δεν είναι τυχαίο, ότι η συνολική επένδυση των brands στο κανάλι του Instagram αυξήθηκε κατά σχεδόν 200%, τους τελευταίους μήνες του 2020! Έτσι η ερώτηση πώς να πουλήσω στο instagram μοιάζει πιο επίκαιρη απο ποτέ!Και αυτό προέρχεται από το εντυπωσιακό στατιστικό ότι, σχεδόν, το 90% των χρηστών που βρίσκονται στο Instagram ακολουθούν τουλάχιστον μια επιχείρηση.

Για αυτό, αξίζει να δημιουργήσετε ένα προφίλ για την επιχείρησή σας με την εφαρμογή Instagram και να ξεκινήσετε να πουλάτε τα εμπορεύματά σας. Γνωρίζατε όμως ότι μπορείτε να προχωρήσετε την επιχείρησή σας ένα βήμα παραπέρα και να αρχίσετε να πωλείτε στο Instagram?

Για να διευκολύνετε το ταξίδι πώλησης στο Instagram, έχουμε ετοιμάσει αυτό το λεπτομερή οδηγό για εσάς. Στόχος μας είναι να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε καθώς ξεκινάτε τη διαδικασία πώλησης στο Instagram.

Προτού προχωρήσουμε στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να πωλήσετε μέσω Instagram, αξίζει να αναφερθούν τα ακόλουθα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα προφίλ για την επιχείρησή σας, και τα πλεονεκτήματα της χρήσης της πλατφόρμας για την προώθηση του καταστήματός σας.

Πριν δημιουργήσετε την πρώτη ανάρτηση στο λογαριασμό Instagram της επιχείρησης σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει ένα ελκυστικό βιογραφικό. Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία ώστε να συνδεθείτε με πιθανούς χρήστες.

Χρειάζομαι έναν ιστότοπο για να πουλήσω στο Instagram;

Τεχνικά, δεν χρειάζεστε ιστότοπο για πώληση στο Instagram. Μπορείτε να κερδίσετε οπαδούς και να προωθήσετε τα προϊόντα σας μέσω δημοσιεύσεων και ιστοριών. Ωστόσο, βοηθάει ο ιστότοπος.

Γιατί? Καλά, για αρχαριους, το Instagram δεν διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο που επιτρέπει στους πωλητές να δέχονται πληρωμές και να επεξεργάζονται παραγγελίες μέσω της εφαρμογής. Εάν δεν χρησιμοποιείτε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που ενσωματώνεται στο Instagram, όπως το Ecwid E-commerce, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να διαχειριστείτε τις παραγγελίες και να συλλέξετε πληρωμές μόνοι σας.

Πώς να πουλήσω απευθείας στο Instagram;

Η απόκτηση λογαριασμού Instagram για το κατάστημά σας και η προώθηση των προϊόντων σας μέσω της εφαρμογής είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την επιχείρησή σας. Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε: μπορώ να πουλήσω απευθείας στο Instagram; Η απάντηση είναι ναι!

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις Αγορές Instagram (shopable posts) για το κατάστημά σας για να επιτρέψετε στους πελάτες να αγοράζουν απευθείας από το κατάστημά σας μέσω της εφαρμογής. Αυτή η ευκολία είναι πολύτιμη! Το πλεονέκτημα για τους αγοραστές είναι ότι έχουν τη δυνατότητα αγοράς ενός προϊόντος με ένα μόνο πάτημα.

Ενδέχεται να συναντήσετε πέρα από το  Αγορές Instagram και άλλα ονόματα για αυτήν τη δυνατότητα, όπως "Postpable Posts", ή "Προσθήκη ετικετών προϊόντος". Όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται στο Instagram Shopping.

Υπάρχει κόστος για εμένα αν πουλήσω Instagram;

Μπορείτε να πουλήσετε στο Instagram δωρεάν. Λάβετε υπόψη όμως, για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Instagram Shopping, χρειάζεστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας εγγραφή στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της επιλογής σας.

Για να έχετε ταχύτερα αποτελέσματα, μπορεί να θέλετε να διαφημίσετε τα προϊόντα σας στο διαδίκτυο με διαφημίσεις Instagram. Αλλά αυτό δεν είναι απαίτηση, οπότε αν θέλετε απλώς να δημοσιεύσετε και να προωθήσετε τα προϊόντα σας, η χρήση του Instagram είναι δωρεάν.

Είναι καλύτερο να πουλήσω στο Etsy ή στο Instagram;

Εάν πουλάτε χειροποίητα προϊόντα, μπορεί να αναρωτιέστε: «Μπορώ να πουλήσω στο Instagram; Ή πρέπει να κολλήσω στον Etsy; Το τελευταίο είναι μια δημοφιλής αγορά για όλα τα πράγματα χειροποίητα και vintage, τόσοι πολλοί DIYers προτιμούν το Etsy ως κανάλι πωλήσεων, παρόλο που η πλατφόρμα φιλοξενίας περιλαμβάνει ορισμένα τέλη.

Εάν θέλετε να αποφύγετε την πληρωμή παραγγελίας και συναλλαγών, μπορείτε να πουλήσετε στο Instagram με το Ecwid. Είναι δωρεάν για χρήση με το Instagram, και η Ecwid δεν λαμβάνει χρεώσεις εμπόρου. Επιπλέον, με Ecwid, χρησιμοποιείτε ένα μόνο ηλεκτρονικό κατάστημα που μπορεί να ενσωματωθεί με εργαλεία πωλητή στο Facebook, Amazon, eBay, και άλλα κανάλια.

Τι είναι το shoppable post και πως με βοηθάει να πουλήσω;

Με αναρτήσεις αγορών (shoppable post), μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες στα προϊόντα σας σε εικόνες και ιστορίες. Αυτές οι δημοσιεύσεις σημειώνονται με ένα μικρό εικονίδιο τσάντας αγορών στην κάτω αριστερή γωνία και μια τιμή πάνω από το αντικείμενο.

Όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε μια ετικέτα, θα δουν την περιγραφή του προϊόντος και την τιμή του. Ο χρήστης μπορεί να πατήσει "Αγορά τώρα" για να δει το όνομα του αντικειμένου, τιμολόγηση, περιγραφή, περισσότερες φωτογραφίες, και έναν άμεσο σύνδεσμο προς τη σελίδα του προϊόντος σας στο κατάστημα για να αγοράσει το προϊόν. Για να ολοκληρώσει την αγορά του, ο χρήστης μπορεί να αγοράσει στο κατάστημά σας χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ την εφαρμογή Instagram.

Πώς να εγκριθείτε για αγορές στο Instagram;

Αν θέλετε να εγκριθείτε για αγορές στο Instagram, θα χρειαστείτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι αναρτήσεις με δυνατότητα αγορών είναι διαθέσιμες μόνο για χρήστες που διαθέτουν πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που ενσωματώνεται στο Instagram.

Εξετάστε το ηλεκτρονικό εμπόριο Ecwid, μια γρήγορη και φιλική προς το χρήστη επιλογή με ένα δωρεάν πρόγραμμα εκκίνησης. Με Ecwid, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να το συνδέσετε στο Instagram σε λιγότερο από μία ώρα.

Instagram 3D icon concept.
Photo by Alexander Shatov / Unsplash

Πώς να κάνετε το Instagram Shoppable; Οι απαιτήσεις είναι οι εξής:

· Να έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

· Να πουλάτε φυσικά προϊόντα που συμμορφώνονται με το "Facebook εμπορικές πολιτικές και εμπορική συμφωνία".

· Να έχετε επιχειρηματικό προφίλ Instagram.

· Να συνδέσετε τον επαγγελματικό σας λογαριασμό Instagram σε μια σελίδα Facebook.

· Να ενημερώσετε την εφαρμογή Instagram στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Συμβουλές για την προετοιμασία του λογαριασμού της επιχείρησής σας για έλεγχο:

· Προσθέστε λεπτομέρειες όπως μια διεύθυνση επιχείρησης, τηλέφωνο επικοινωνίας, και στείλτε email χρησιμοποιώντας τα κουμπιά CTA κάτω από το βιογραφικό.

· Αντιστοιχίστε τη σωστή κατηγορία στη σελίδα Facebook με τον οποίο είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός Instagram.

· Χρησιμοποιήστε το λογότυπο του καταστήματός σας σε μια εικόνα προφίλ.

· Δημοσιεύστε περιεχόμενο για συγκεκριμένη επωνυμία και δημοσιεύστε με συνέπεια.

· Προσθέστε περισσότερα προϊόντα στον κατάλογό σας (όταν σκέφτεται κάποιος πως να πουλήσω πρέπει να έχει απαντήσει και την ερώτηση που σχετίζονται με τα προιόντα πώλησης)

· Εξετάστε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε το Facebook Business Manager για την επιχείρησή σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εγκριθεί το προφίλ μου για αγορές στο Instagram;

Η ομάδα του Instagram ελέγχει επαγγελματικούς λογαριασμούς προτού εγκριθούν για τις αγορές Instagram.

Η έγκριση για αγορές μέσω της εφαρμογής Instagram μπορεί να διαρκέσει  από μερικές ώρες έως μερικές εβδομάδες.

Θα ειδοποιηθείτε από την εφαρμογή Instagram όταν εγκριθεί ο λογαριασμός σας. Μετά από αυτό θα μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες σε προϊόντα στις αναρτήσεις σας. Αν τρέχετε ένα κατάστημα Ecwid, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση έγκρισής σας από τον πίνακα ελέγχου → Άλλα κανάλια → Πώληση στο Instagram:

Πώς μπορώ να πουλήσω στο Instagram μέσω DM;

Όπως είπαμε, δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις Αγορές Instagram αν δεν έχετε ιστότοπο. Έτσι, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να δέχεστε παραγγελίες από πελάτες στην εφαρμογή, μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα μέσω άμεσων μηνυμάτων (DMs).

Δείτε πώς μπορείτε να πουλήσετε στο Instagram μέσω DM:

· Δημοσιεύστε φωτογραφίες με τα προϊόντα σας στη ροή Instagram (Σκεφτείτε τον λογαριασμό σας ως ψηφιακό κατάλογο προϊόντων).

· Ζητήστε από τους ακόλουθους να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω DM για πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους πληρωμής.

Ένας από τους τρόπους αποδοχής πληρωμών χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα είναι με το PayPal.

Η πώληση στο Instagram DM χωρίς ιστότοπο συνεπάγεται πολλή χειροκίνητη εργασία. Αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να ξοδέψετε χρόνο να αναπτύξετε άλλες πτυχές της επιχείρησής σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί έμποροι προτιμούν να πουλούν απευθείας στο Instagram με ετικέτες προϊόντων. Δεν είναι μόνο πιο βολικό τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πωλήσεων.

Συνοψίζοντας

Το Instagram αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα social media στον κόσμο, με τη δυναμική του να αυξάνεται συνεχώς. Η ιδιοκτησία του από το Facebook, το καθιστά ένα από τα δημοφιλέστερα και αποτελεσματικότερα κανάλια marketing, για χιλιάδες επιχειρήσεις στον κόσμο. Ο διαδραστικός χαρακτήρας των διαφημίσεών του, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των έξυπνων αλγορίθμων του, σίγουρα, δεν αφήνει περιθώριο σε μια επιχείρηση, που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο e–business, να μην βρίσκεται στο Instagram! Ακόμα και αν ο πρωτεύων στόχος της δεν είναι να πουλήσει προϊόντα.

Ειδικότερα, επιχειρήσεις του κλάδου λιανικής μπορούν να επωφεληθούν και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, χρησιμοποιώντας όχι μόνο τα Instagram Ads για διαφημιστικές εκστρατείες, αλλά και το Instagram Shopping.

Αν λοιπόν ψάχνεις για νόμιμη πωληση μεσω instagram ή πως να πουλήσω μέσω ινσταγκράμ τότε δές το παραπάνω άρθρο!