mydata (Αναλυτικός οδηγός)

mydata (Αναλυτικός οδηγός)

Αν έχεις επιχείρηση ή ηλεκτρονικό κατάστημα τότε το mydata θα πρέπει να σε απασχολεί. Με τις πρόσφατες αλλαγές της ΑΑΔΕ και τη νέα εφαρμογή mydata αλλάζουν πολλά στον κόσμο της τιμολόγησης.

Στο παρακάτω άρθρο ετοιμάσαμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Τί είναι το mydata;

Το myDATA, το οποίο προκύπτει απο τα αρχικά των αγγλικών λέξεων my Digital Accounting and Tax Application είναι ουσιαστικά το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ (η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) υποχρεώνει κάθε ελληνική επιχείρηση που τηρεί  λογιστικά αρχεία πλέον να τα διαθέτει online.

Με το πολύ σημαντικό αυτό βήμα, όλα τα Ηλεκτρονικά Βιβλία θα βρισκονται πλέον διαθέσιμα online και όλες οι εταιρείες θα πρέπει να συνδεθούν ηλεκτρονικά με το σύστημά αυτό, προκειμένου να αποθηκεύουν (ή και να εκδίδουν ηλεκτρονικά) τις αποδείξεις και τα τιμολόγιά τους.

Η παραπάνω αλλαγή γίνεται για να ενισχύσει τη διαφάνεια των συναλλαγών και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας και της συνεργασίας μεταξύ κράτους (Φορολογικής Διοίκησης) και επιχειρήσεων.

Έτσι το my data ααδε, αποτελεί τον κανόνα απο εδώ και πέρα για τις ψηφιακές τιμολογήσεις και την διαδικασία τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους.

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το mydata;

To mydata αφορά όλες τις Ελληνικές Επιχειρήσεις και άλλες λοιπές οντότητες που τηρούν κάθε χρόνο Λογιστικά Αρχεία σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Αν λοιπόν έχεις Ελληνική εταιρεία η οποία τόσο καιρό δημιουργούσε αποδίξεις ή τιμολόγια τότε το mydata της ααδε είναι πλέον μονόδρομος για να συνεχίσεις να έχεις νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα και να εκδίδεις και να τηρείς σωστά τα ηλεκτρονικά σου βιβλία.

Τι μπορείς να κάνεις μέσα απο το mydata;

Μέσα απο το mydata μπορείς να κάνει διάφορες ενέργειες. Παρακάτω σημειώνουμε τις σημαντικότερες.

  • Μέσα απο το mydata μπορείς να δείς το Συνοπτικό βιβλίο της επιχείρησής σου,  τη συγκεντρωτική λίστα των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης σου σε μηνιαία αλλα και ετήσια βάση.
  • Μέσα απο το mydata μπορείς να αναζητήσεις το παραστατικό (είτε απόδειξη είτε τιμολόγιο) που έχει σταλεί (με τρόπο που θα παραθέσουμε παρακάτω) στο myDATA και να δείς αναλυτικά τα στοιχεία τιμολόγησης όπως το ποσό, την ημερομηνία έκδοσης κλπ.
  • Μέσα απο το mydata μπορείς να εισάγεις ένα νέο παραστατικό χρησιμοποιώντας την φόρμα καταχώρησης νέου παραστατικού
  • Μέσα απο το mydata σε περίπτωση που είσα προγραμματιστής μπορείς να χρησιμοποιήσεις το myDATA Rest API για να διαβάσεις πληροφορίες για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που έχεις εκδόσει
  • Τέλος, μέσα απο το mydata μπορείς να Δηλώσεις (και ουσιαστικά να αναθέσεις) την έκδοση και την αποδοχή λήψης στοιχείων μέσω  ενός τρίτου παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (εταιρείας δηλαδή η οποία έχει ειδική άδεια λειτουργίας ώς πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Πώς μπορώ να συνδεθώ με το mydata;

Για να συνδεθείς με το mydata και για να μπορείς να στέλνεις τις αποδείξεις και τα τιμολόγιά σου στα ηλεκτρονικά βιβλία της ααδε, θα πρέπει να βρείς τον κατάλληλο τρόπο. Το πρώτο πράγμα που θα προτείναμε να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με το λογιστή σου για να σε ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται

Έχει δοθεί παράταση για το mydata;

Λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να μεταφέρουν μεγάλο κομμάτι του λογιστηρίου τους στο mydata έχουν δοθεί παρατάσεις για να διευκολήνουν την διαδικασία μετάδασης απο τον παραδοσιακό τρόπο τήρησης βιβλίων στη νέα πραγματικότητα της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων.

Έτσι η παραταση mydata στη φάση αυτή είναι η αρχή του έτους 2022. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευθείτε τον λογιστή σας καθώς συνεχώς αλλάζουν η προθεσμίες.

Τί είναι τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ (mydata);

Τα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ είναι ουσιαστικά η πλατφόρμα mydata η οποία ψηφιοποιεί όλες τις αποδείξεις ή τιμολόγια που εκδίδονται. Ετσι πλεον όλα τα λογιστικά βιβλία θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά και διαθέσιμα προς αναζήτηση.

Είναι υποχρεωτική η σύνδεση με το myDATA;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι είναι υποχρεωτική. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση (η χρήση δηλαδή της πλατφόρμας του myData) και τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μια υποχρεωτική διαδικασία (δες παραπάνω σχετικά με την παράταση για την σύνδεση με το mydata) για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν Ελληνικό ΑΦΜ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θέλουν να εκδίδουν νόμιμα παραστατικά (δηλαδή να εκδίδουν αποδείξεις ή τιμολόγια στους πελάτες τους)

Πως μπορώ να κουμπώσω το eshop μου με το mydata;

Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε στο κομμάτι της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το ShipLemon, η πλατφόρμα διαχείρισης αποστολών απο eshop διαθέτι plugins για όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα (woocommerce, prestashop, opencart κλπ) προκειμένου να σε βοηθήσει να στείλεις τις αποστολές σου, και να τιμολογήσεις τους πελάτες σου.

Είναι εύκολη η σύνδεση eshop με το mydata;

Ναι, με τα plugins του shiplemon η σύνδεση με το mydata είναι πολύ εύκολη και γίνεται πολύ απλά μετά απο επικοινωνία μαζί μας. Θα χρειαστείτε το ΑΦΜ και το ΚΑΔ (κωδικος δραστηριότητας) της εταιρείας σας προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία τιμολόγησης.

Πώς γίνεται η Ηλεκτρονική τιμολόγηση για ένα eshop;

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση γίνεται με διάφορους τόπους. Αυτο που αλλάζει με το mydata είναι πλέον η σήμανση (ένας ειδικός μοναδικός αριθμός ο οποίος μετατρέπεται σε QR code) που είναι υποχρεωτική για τις αποδείξεις λιανικής που δίνονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης.